Emzirirken Tetanoz Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?
07 Temmuz 2024

Emzirirken Tetanoz Aşısı Kullanımı ve Faydaları Nelerdir?

Emzirirken Tetanoz Aşısı

Tetanoz aşısı, her bireye farklı zaman dilimlerinde ve belirli aralıklarla uygulanır. Normal bir birey için dört ile on yıl arasında bir düzen içinde yapılmalıdır. Tetanoz aşısı, bazı aşılar gibi ömür boyu koruma sağlayan bir aşı değildir. Bu nedenle dört ile on yıl arasında mutlaka bir kez tetanoz aşısı olunması gerekir. Çünkü bir doz tetanoz aşısı, kişiyi en az dört yıl, en fazla on yıl korur. Tetanoz aşısı kas içine yapılan bir aşı türüdür. Ancak, tetanoz aşısı kalçaya değil, kola yapılır. Bu nedenle sağ veya sol kola uygulanabilir. Tetanoz aşısı, emziren anneler için hem hamilelik döneminde hem de doğum sonrası yapılabilen bir aşı türüdür. Gebelik ve doğum sonrası dönemlerde rahat bir şekilde uygulanmasının nedeni, içeriğinde canlı organizmalar bulunmamasıdır. Birçok gebelik aşısının içeriğinde canlı organizmalar vardır ve bu durum bebek için sorun teşkil edebilir. Özellikle doğum sonrasında yapılacak canlı organizma içeren aşılar, bebek için olumsuz sonuçlar doğurabilmektedir.

Emzirirken Tetanoz Aşısı Yapılır mı?

Evet, yapılabilir. Bunun en belirgin sebebi, tetanoz aşısının içeriğinde canlı bir organizma olmamasıdır. Bir diğer önemli ayrıntı, tetanoz aşısının kademeli olarak uygulanmasıdır. Gebelik döneminde başlayan ve doğumdan sonraki 3. veya 4. aşamada yapılabilen bir aşı türüdür. Aşının yapılması, anne karnındaki bebeğin hastalığa bağışıklığını artırırken, doğumdan sonra da emzirme süreciyle süt aracılığıyla bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirir ve hastalığa yakalanma riskini azaltır. Tetanoz aşısının anneye yapılmasının amacı, gebelik döneminde ve doğum sonrasında bebeğin kordonunun bıçak veya keskin kesilerle kesilmesi esnasında tetanoz olmasını engellemektir. Bu nedenle her anne adayının hem gebelik döneminde hem de doğum sonrası dönemde bu aşamalı aşıyı yaptırması çok önemlidir.

Emzirirken Tetanoz Aşısının Etkileri Nelerdir?

Günümüzde ve eskiden de gebelik döneminde ve sonrasında yapılması gereken mutlak aşılar vardır. Bu nedenle eksik yaptırılan veya yapılmayan aşıların mutlaka tamamlanması gerekmektedir. Bu aşılardan bir tanesi de tetanoz aşısıdır. Gebelik esnasında canlı virüslü aşılar yapılmaması gerektiğinden, birçok içeriğinde canlı organizma bulunduran aşı emzirme döneminde yapılır. Canlı organizmalı aşılar emzirme dönemlerinde anneden süt aracılığıyla bebeğe veya bebekten anneye geçiş yapmaz. Bu nedenle doğum sonrasında canlı organizma aşıları yapılır. Ancak tetanoz aşısı, ister doğum öncesi ister emzirme dönemi olsun yapıldığında, anneden bebeğe ve bebekten anneye geçen bir organizma değildir. Tetanoz aşısı canlı olmayan bir organizma içerdiğinden, hem anneye hem de bebeğe zarar vermez. Emzirme döneminde yapılmasının hiçbir sakıncası yoktur.

Ekstra Bilgiler

  • Tetanoz aşısı, hamilelik döneminde genellikle 27 ile 36. haftalar arasında önerilir.
  • Emzirme döneminde tetanoz aşısı yapılmasının herhangi bir yan etkisi bulunmamaktadır.
  • Tetanoz aşısı, bebeğin doğum sırasında enfeksiyon riskini azaltmak için önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Lâlegun

06 Mayıs 2024 Pazartesi

Bebeğimi emziriyorum ve daha 3 aylık. Bahçede gezerken ayağımı paslı bir tel hafif bir şekilde çizdi. Tel paslı olduğu için tedirgin oldum ve hastaneye giderek tetanoz aşısı oldum. Bebeğime herhangi bir zararı olur mu? Çünkü bebeğim anne sütü emmeye devam ediyor.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba, tetanoz aşısının emzirirken bebeğinize zarar verme ihtimali yoktur. Aşılar genellikle anne sütü aracılığıyla bebeğe geçmezler ve emzirmeye devam edebilirsiniz. Ancak, yine de doktorunuza danışmak her zaman en iyisidir. Sağlıklı ve mutlu günler dilerim!

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Tetanoz Aşısı Kaç Yıl Korur?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

8 Sınıf Tetanoz Aşısı

8 Sınıf Tetanoz Aşısı

Td Aşısı Kullanım Amacı

Td Aşısı Kullanım Amacı