Çocuklarda Tetanoz Aşısı
10 Temmuz 2024

Çocuklarda Tetanoz Aşısı


Çocuklarda tetanoz aşısı, tetanoz adı verilen ve Clostridium tetani adlı sporlu bakterinin yol açtığı bir enfeksiyon hastalığını önlemek amacıyla uygulanır. Bu bakteri toprakta, insan ve hayvanların gastrointestinal sistemlerinde bulunur ve kirli veya açık yaralar aracılığıyla insanlara bulaşarak tetanoz hastalığına neden olur. Özellikle derin iğne, bıçak veya çiviyle oluşmuş yaraları tercih eder. Ayrıca ameliyatlar, yanıklar, delinme ve çarpma tarzında yaralanmalar, diş enfeksiyonları, orta kulak iltihabı, hayvan ısırıkları, hamilelik ve düşükleri takiben de gelişebilir. Bakteri bulaştıktan sonra 3-21 gün içinde tetanospazmin adı verilen bir toksin salgılar ve bu toksin sinirleri felç eder. Kas spazmlarına yol açarak ölümcül olabilen bir hastalık tablosuna neden olur. Dünya Sağlık Örgütü'nün 2002 yılında açıkladığı rapora göre dünya genelinde her yıl tetanoz nedeniyle 213,000 ölüm olmaktadır. Ölümlerin çoğunun hijyenik koşullarda doğum yapmayan kadınlarda gerçekleştiği belirtilmektedir. Maternal Neonatal tetanoz dediğimiz bu durum, tetanoza karşı bağışıklığı olmayan kadınların doğum sırasında mikrobun bulaşması sonucunda ortaya çıkar. Tetanoz, aşı ile korunabilir hastalıkların başında gelmektedir. 1968 yılından beri ülkemizde aşılama çalışmaları devam etmektedir. Doğumdan itibaren bir yaşına kadar üç doz karma aşı şeklinde alınan tetanoz aşısı, 18. ayda ve ilkokul birinci sınıfta pekiştirme dozu olarak devam eder. Bu sayede ilkokul birinci sınıfta çocuklar beş doz tetanoz aşısını almış bulunurlar.

Çocuklarda Tetanoz Aşısı Koruyucu Mudur?

Tetanoz hastalığına karşı uzun yıllardır güvenle uygulanan ve çok etkili olan bir aşı mevcuttur. Aşı tek başına uygulanabildiği gibi, difteri, boğmaca, menenjit ve çocuk felci gibi aşılarla karma aşı olarak da uygulanabilir. Tek doz aşının koruyuculuğu bulunmamaktadır. En az 4 hafta sonra uygulanan ikinci dozla birlikte koruyuculuk %50-%60'lara çıkar ancak bu koruyuculuk uzun sürmez. İlk doz aşıdan 6 ay sonra yapılan 3. doz aşı ise %100 koruyuculuk sağlar ve bir yıl süresince etkilidir. Bir yıl sonra yapılan 4. doz aşı ise 3-5 yıl koruma sağlar. Bu süre sonunda yapılan 5. doz aşı ise koruyuculuğu 10 yıla kadar uzatır.

Çocuklarda Tetanoz Aşısı Nasıl Uygulanır?

Ülkemizde 1968 senesinden beri difteri ve boğmaca aşısı ile karma aşı olarak uygulama yapılmaktadır. 2008 yılından itibaren ise bu karmaya menenjit ve çocuk felci aşıları da eklenerek 5'li karma aşısı şeklinde uygulanmaktadır. 2., 4., ve 6. ayını dolduran bebeklere 3 doz aşılama, 18. ayını dolduran çocuklara 4. doz aşılama ve ilkokul birinci sınıfta 5. doz, ilkokul 8. sınıfta ise 6. doz uygulama şeklinde takip edilmektedir. İlkokul çağı boyunca altı doz aşısını da olmuş bir çocuk 20-30 yaşına kadar bağışıklığını korumaktadır.

Tetanoz kişiler arası bulaşmaz. Aşıyla önlenebilen enfeksiyon hastalıkları arasında kişiler arası bulaşmayan tek hastalıktır. Sonuç olarak, son tetanoz aşısı uygulamasının üzerinden 10 yıl geçmiş tüm erişkinlerin tetanoz aşısını mutlaka yaptırmaları gerekmektedir. Unutmamak gerekir ki tetanoz, uzun yıllardır olduğu gibi kapımızda bizi bekleyen, fakir ve zengin ayrımı yapmayan ölümcül bir tehlikedir. Tetanoz hastalığından tek korunma yöntemi de aşı olmaktır.

Ekstra Bilgiler

Tetanoz aşısı, özellikle çocuklarda kas içi enjeksiyon yoluyla uygulanır. Aşı uygulaması sonrasında hafif ateş, enjeksiyon yerinde ağrı ve kızarıklık gibi yan etkiler görülebilir ancak bu yan etkiler genellikle kısa sürelidir ve ciddi komplikasyonlara yol açmaz. Ayrıca, tetanoz aşısı hamile kadınlara da önerilir, böylece hem anne hem de doğacak bebek korunmuş olur.

Aşılama programları, toplum bağışıklığını artırarak tetanozun yayılmasını engellemekte önemli bir rol oynar. Bu nedenle, sağlık otoriteleri tarafından belirlenen aşılama takvimine uymak büyük önem taşır. Aşıların düzenli olarak yapılması, tetanoz gibi ciddi ve ölümcül hastalıkların önlenmesinde kritik bir rol oynar.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

soru

Caner

02 Haziran 2024 Pazar

8. Sınıfa gidiyorum dün tetanoz aşısı oldum fakat dün gece hic uyuyamadim omuzum cok agiriyor cok halsizim ve ateşim var 3 yıl önce yine olmuştum bir şey olurmu? Teşekkürler.

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Merhaba Caner,

Tetanoz aşısı sonrası bazı insanlarda ağrı, halsizlik ve ateş gibi yan etkiler görülebilir. Bu belirtiler genellikle birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Ancak, eğer belirtiler şiddetliyse veya uzun süre devam ederse, bir doktora başvurmanı öneririm. Geçmişte benzer bir deneyim yaşadıysan ve bu sefer belirtiler daha kötü hissediliyorsa, kesinlikle bir sağlık profesyoneline danışmalısın.

Geçmiş olsun!

2. Cevap
cevap

Şahande

Merhaba , Caner bey korkulacak bir durum söz konusu değil normal bir durum , Ard arda tekrar ederse doktora görünün ama aklınıza kötü birşey getirmeyin . İnşallah birşey olmaz . İyi günler .

soru

Elif

25 Nisan 2024 Perşembe

ben 8. sınıftayım, tetonoz aşısı vurulduk şu sıralar, ilk gün ağrım yoktu ama 2. gün ağrım arttı sayenizde daha temkinli davranmam gerektiğini öğrendim teşekkürler... :)

Cevap yaz
1. Cevap
cevap

Admin

Rica ederim Elif hanım, aşı sonrası ağrı normaldir ve genellikle birkaç gün içinde geçer. Dinlenmeye çalışın ve gerekirse ağrı kesici kullanabilirsiniz. Sağlıklı günler dilerim!

2. Cevap
cevap

Beren

Tetanoz aşısı önemli bir aşıdır. Her insan muhakak vurulması gereken aşılardan biridir. Aşıyı olduktan sonra ağrı olması normaldir. Zaten hangi kolunuzu çok kullanıyorsanız ona göre diğer kolunuza vururlar. Siz aşıyı olduktan sonra aşı olan kolunuzu çok kullandıysanız ağrı yapar şişlik yapar. Doktora gidin size ağrı kesici yazsın sonra kullanın ilaçları.

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Çocuklarda Tetanoz Aşısı

Çocuklarda Tetanoz Aşısı

Tetanoz Aşı Takvimi

Tetanoz Aşı Takvimi

Haber Bülteni

Popüler İçerik

Tetanoz Profilaksisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tetanoz Profilaksisi Özellikleri ve Faydaları Nelerdir?

Tetanoz Aşısı Süresi Tetanoz Hastalığı

Tetanoz Aşısı Süresi Tetanoz Hastalığı

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Gerekli mi?

Hamilelikte Tetanoz Aşısı Gerekli mi?

Tetanoz Aşısı Nasıl Yapılır?

Tetanoz Aşısı Nasıl Yapılır?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri?

Güncel

Tetanoz Aşısı Kaç Saat İçinde Yapılmalı?

Tetanoz Aşısı Kaç Saat İçinde Yapılmalı?

Güncel

Bebeklerde Tetanoz Aşısı

Bebeklerde Tetanoz Aşısı