Hamilelikte Tetanoz Aşısının Yan Etkileri
19 Temmuz 2024

Hamilelikte Tetanoz Aşısının Yan Etkileri


Hamilelik döneminde birçok aşı sakıncalı olabilir, fakat tetanoz aşısı bu dönemde yapılabilen aşılar arasındadır. Anne adaylarına yapılan tetanoz aşısı, doğum esnasında anne ve bebeğin öldürücü bir hastalıktan korunması açısından son derece önemlidir. Tetanoz, hastalığa neden olan bakterinin vücuda girmesi ile gelişir ve istemsiz adale kasılmaları ve solunum yetmezliğine sebep olan bir enfeksiyon çeşididir. Tetanoz sadece paslı çivi veya küflü teneke gibi nesnelerde bulunmaz; doğada fazlasıyla mevcut olup, kişiden kişiye bulaşmaz. Ufacık bir çizikten bile girebilen bakteri, özellikle çivi ya da bıçak gibi aletlerin meydana getirdiği derin kesikleri daha çok tercih eder. Tetanoz; ameliyatlar, yaralanmalar, yanıklar, sıyrıklar, kulak enfeksiyonları, kıymık batması, hayvan ısırıkları ve diş enfeksiyonları gibi nedenlerle meydana gelebilir.

Tetanoz bakterisi vücuda girdiğinde zehirli bir madde salgılar. Bu madde kasları uyarıcı bir etkiye sahiptir. Tetanoz belirtileri, baş ağrısı, huysuzluk, ense sertliği, yutma güçlüğü, çene kaslarında spazm, terleme, ateş, kan basıncı artışı ve kalp hızında artış gibi semptomlar içerir. Belirtiler baş bölgesinden başlayarak vücuttaki diğer kasları da etkisi altına alır. Özellikle çene kasları en belirgin şekilde etkilenir. Kasılmalar aşağıya iner ve solunum kasları da bu duruma dahil olduğunda hasta nefes alıp veremez hale gelir. Tetanoz hastalığının tedavisi zor olup, ölüm oranı yüksektir. Bu nedenle, en önemli korunma yöntemi aşıdır. Özellikle gebelik başlangıcında ve devam eden ileri aylarda bu aşıyı olmak hem anneyi hem de bebeği koruma altına alır.

Anne adaylarının tetanoz aşısı yapıldığında, oluşan antikorlar bebeğe de geçer ve yeni doğmuş bebeği oluşabilecek tetanoz hastalığına karşı korur. Doğumun ardından bebeğe; difteri, tetanoz ve boğmaca aşısı şeklinde üçlü aşı yapılır. Böylece tetanoza karşı bağışıklık sağlanmış olur. Daha sonra tetanoz aşısının on yılda bir hatırlatma dozu yapılması gerekir. Tetanoza karşı bağışık halde olmak için en az üç doz aşı yapılmalıdır. Yaralanmalarda ve aşının ardından on yıl geçmiş kişilerde risk daima vardır.

Tetanoz aşısı gebelik aşamasının her döneminde yapılabilir ve sakıncasızdır. Bebeğin gelişiminde ilk üç ay önemli olduğu için genelde aşılar üç ay sonrasında, dört ile sekiz hafta arayla ve iki doz olarak uygulanmaktadır. Daha önce tetanoz aşıları eksiksiz yapılmışsa ve son aşının ardından on yıldan az süre geçmiş ise hamilelik döneminde yapılmasa da olur. Ancak, cinsiyet fark etmeksizin on yılda bir yapılması gerekmektedir.

Yan Etkiler ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tetanoz aşısı genellikle güvenli kabul edilir, ancak bazı yan etkiler görülebilir. Hamilelikte tetanoz aşısının olası yan etkileri şunlar olabilir:

  • Enjeksiyon bölgesinde ağrı, kızarıklık ve şişme
  • Hafif ateş
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Baş ağrısı

Bu yan etkiler genellikle hafiftir ve kısa süre içinde kendiliğinden geçer. Ancak, nadir durumlarda alerjik reaksiyonlar gibi daha ciddi yan etkiler de görülebilir. Bu tür durumlarda derhal sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır.

Sonuç

Hamilelikte tetanoz aşısı, hem anne hem de bebeğin sağlığı açısından son derece önemlidir. Tetanozdan korunmak için gebelik döneminde bu aşının yapılması, doğum ve doğum sonrası dönemde hem anneyi hem de bebeği olası ciddi komplikasyonlardan korur. Aşının yan etkileri genellikle hafif ve geçicidir, ancak herhangi bir olumsuz durumda sağlık profesyonellerine danışmak önemlidir.

Sizden Gelen Sorular / Yorumlar

İlk soruyu siz sormak istermisiniz?

Soru Sor / Yorum Yap

şifre

Çok Okunanlar

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri?

Tetanoz Aşısı Yan Etkileri?

8 Sınıf Tetanoz Aşısı

8 Sınıf Tetanoz Aşısı

Haber Bülteni